top of page

Min ven vil dø

En personlig fortælling om aktiv dødshjælp. 

 

En juli morgen i 2019 bliver en træpalle kastet ud fra et stillads på Østerbro.

Fire etager nede træder en smed i samme øjeblik ud ad døren.   

 

Pallen rammer ham, og hans fjerde halshvirvel bliver knust. I et halvt år kæmper han for livet, lam fra halsen og ned. Da han endelig bliver udskrevet, er det til et radikalt anderledes liv: I kørestol, i en plejebolig, omgivet af hjælpere døgnet rundt og uden håb om bedring.   

 

I den dybeste afmagt tager den store smed en beslutning. Han vil dø. Men det er ikke let at dø, når man ikke kan slå sig selv ihjel.

 

I denne bemærkelsesværdige bog følger Freja sin ven Preben i hans kamp for at få hjælp til at ende livet, samtidig med at hun prøver at forstå, hvorfor han ikke ser nogen alternativer.   

 

Historien om det sidste år af Preben Nielsens liv er et gribende livtag med den danske holdning til aktiv dødshjælp – og en nu tavs mands endegyldige bidrag til en debat, han insisterede på at måtte deltage i.   

 

En ekstraordinær fortælling om frihed, venskab og kærlighed. Og om retten til at nægte at tage sin skæbne på sig.

A8874D69-91C9-4849-929F-A71E4384EC93_4_5005_c.jpeg

Onsdag d. 30 november 2022 sendes dokumentaren "På tirsdag skal jeg dø" på DR1. Den handler om Preben og hans beslutning om at afslutte livet. 

For snart halvandet år siden foreslog jeg Preben, om han kunne have lyst til at fortælle sin historie, ikke bare til mig og den bog jeg var ved at skrive om ham og hans beslutning om at ville dø, men også til kameraet i form af en dokumentar.

Preben gik helhjertet ind i projektet og der vil i den kommende tid, være debat om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord på mange platforme, om hvorvidt det skal indføres i en eller anden form i Danmark.

Preben ønskede den debat, og den er vigtig.

Det er vigtigt, at vi får talt om hvordan vi kan hjælpe vores medmennesker i en udsigtsløs situation. Er vi, når kroppen dygtigt er blevet lappet sammen på hospitalerne, i stand til at løfte fortvivlelsen og afmagten til nye muligheder. Er vi gode nok til at gentænke livet, sammen med det menneske der er ramt af tragedien.

Eller er den bedste løsning, at hjælpe det menneske til at dø? På en måde så det foregår i trygge rammer og med mennesker der elsker en, i stedet for et ensomt selvmord, der sker i det skjulte, og med store konsekvenser for dem der skal hjælpe eller finde.

Jeg lovede Preben at deltage i debatten, det var det sidste jeg lovede ham kort før han døde. Det vil jeg gøre, sammen med de mange mennesker der mødte Preben og tog snakken med ham om hans ønske. Samtaler der er med i min bog: "Min ven vil dø."

Preben gjorde et stort indtryk. Han var finurlig, humoristisk, begavet, og det mærkes så tydeligt i dokumentaren. Han var et rart og kærligt menneske.

En stor tak til Redaktør Anders Roholt og Jonas Damstrup Fried for at turde lave dokumentaren, til fotograf Solveig Lydiksen og en særlig stor tak til Anders Lund Madsen for at møde Preben i hans sværeste tid.

bottom of page